Στο άρθρο αυτό θα περιγράψουμε το Cold Backup-Restore, όπου απαιτείται για να είναι σωστό το backup η βάση να κατέβει (να γίνει δηλαδή shutdown). Αφού η βάση κατέβει είμαστε πλέον σε θέση να αντιγράψουμε όλο τον φάκελο με τα dbfiles της βάσης σε οποιοδήποτε μέσο επιθυμούμε. Αυτό το είδος του backup έχει down time ανάλογο με το μέγεθος της βάσης, αφού όσο διαρκεί το backup η βάση θα πρέπει να παραμείνει ανενεργή. Ενώ το cold backup είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία το restore μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο περίπλοκη υπόθεση. Αν θέλουμε να επαναφέρουμε το backup στο ίδιο το μηχάνημα και στην ίδια τοποθεσία από όπου το πήραμε τα πράγματα είναι πολύ απλά, κάνουμε restore-copy από το backup τα dbfiles στην αρχική τοποθεσία. (πριν από αυτό σβήνουμε τα παλιά αρχεία). Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα αν θέλουμε να επαναφέρουμε την βάση σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πριν ας πούμε από ένα corruption. Για να είναι δυνατόν αυτό η βάση πρέπει να είναι σε archive log mode και να γίνει χρήση τόσο του cold backup των datafiles όσο και των archives.
Η διαδικασία είναι να κάνουμε πρώτα restore τόσο το τελευταίο cold backup της βάσης όσο και τα archives που έχουν παραχθεί μετά από αυτό. Θα πρέπει να γίνουν restore τα controlfiles, τα datafiles και τα archives στους αντίστοιχους φακέλους. Τα redo logs files θα πρέπει να σβηστούνε επειδή θα ξανά δημιουργηθούν με την εκτέλεση της εντολής resetlogs μετά την εφαρμογή των αλλαγών (archives) πάνω στην βάση. Επομένως μετά τις παραπάνω ενέργειες εκτελούμε με την σειρά τα παρακάτω:
Συνδεόμαστε στην βάση με sysdba λογαριασμό
CMD>sqlplus ‘sys/<password> as sysdba’
Ανεβάζουμε την βάση σε mount κατάσταση.
SQL> startup mount;
Εφαρμόζουμε όλες τις αλλαγές που βρίσκονται στα archives που έχουμε στον default Archive Destination (στο τέλος γράφουμε cancel για να τερματιστεί η συγκεκριμένη διαδικασία). Η παρακάτω εντολή θα εφαρμόσει όλες τις αλλαγές από όλα τα archives που υπάρχουν στο default archive destination.
SQL> recover automatic database using backup controlfile until cancel;
Σε περίπτωση που θέλουμε να εφαρμόσουμε αλλαγές μέχρι κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή τρέχουμε αντίστοιχα την παρακάτω εντολή και όχι την προηγούμενη.
ή
SQL> recover automatic database using backup controlfile until time '2009-10-21:06:00:00';
Ελέγχουμε την κατάσταση των datafiles και επιβεβαιώνουμε ότι βρίσκονται στην
επιθυμητή χρονική στιγμή
SQL>select status, checkpoint_change#,to_char(checkpoint_time, 'dd-mm-yyyy hh24:mi:ss') as checkpoint_time,count(*) from v$datafile_header
group by status, checkpoint_change#, checkpoint_time
order by status, checkpoint_change#, checkpoint_time;
Ελέγχουμε αν υπάρχουν ασαφή-fuzzy αρχεία με το παρακάτω query. Αν επιστρέψει
κάτι ανάμεσα στο 0 και 8192 τότε είμαστε οκ.
SQL>select fhthr thread, fhrba_seq sequence,fhscn scn, fhsta status,
count(*)from x$kcvfh
group by fhthr,fhrba_seq,fhscn,fhsta;
Τέλος είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την βάση κάνοντας reset τα logs(η αρίθμησή τους ξεκινάει από την αρχή).
SQL>alter database open resetlogs;
Καλό είναι στην συνέχεια η βάση να κατέβει και να παρθεί ξανά backup.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου